Projek STEM: Membina Model Kenderaan

Pembinaan model merupakan salah satu aktiviti penting dalam bidang STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan, dan Matematik) yang melibatkan proses merancang, membuat, dan menguji model yang mewakili konsep atau sistem dalam kehidupan sebenar. Aktiviti ini melibatkan penggunaan prinsip-prinsip sains, teknologi, kejuruteraan, dan matematik untuk memahami, merancang, dan membangunkan model yang efektif.


Di sini saya kongsikan templat Model Kenderaan yang boleh dijadikan sebagai salah satu aktiviti STEM di dalam kelas. Cikgu-cikgu boleh cetak di atas kertas cardboard yang keras untuk memudahkan proses pembinaan model.

Untuk membina model menggunakan template ini, murid perlu merancang terlebih dahulu langkah demi langkah, kemudian barulah membina mengikut langkah yang dirancang. Model yg telah siap seharusnya boleh diuji. Tetapi untuk model dari kertas @ cardboard yg ringkas ini hanya untuk mengasah kemahiran berfikir murid hingga ke peringkat pembinaan model. MUAT TURUN TEMPLATE MODEL KENDERAAN 

Post a Comment

0 Comments